Gıda Mühendisliği - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı 30
Staj Durumu Yok
Mezuniyet Unvanı Gıda Mühendisi
ÖSYM Tipi MF4
Program İçeriği

2013 yılında kurulan Siirt Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü, Mühendislik Mimarlık Fakültesi bünyesinde, Gıda Teknolojisi Temel İşlemler ve Gıda Mikrobiyolojisi olmak üzere 2 Anabilim Dalından oluşmaktadır. Bölümümüzde  Bir Profesör ve yardımcı doçent ünvanına sahip üç öğretim üyesi ile bir araştırma görevlisi görev yapmaktadır. Bölümümüz 2013-2014 eğitim öğretim yılında 31 lisans öğrencisi alarak eğitim öğretim hizmeti vermeye başlamıştır. Eğitim dili Türkçe olan bölümümüzde, eğitim süresi 4 akademik yıldan (8 yarıyıldan) oluşmaktadır. Bölüm müfredatı temel bilim ve kültür derslerinin yanında teorik ve uygulamalı gıda mühendisliği dersleri ve gıda teknolojileri derslerinden oluşmaktadır.

Gıda Mühendisliği Bölümünün misyonu; verdiği eğitim ve sağladığı olanaklarla başarılı öğrenciler tarafından tercih edilen, yüksek kaliteli, dünya standardında, bilim, teknolojive mühendislik bilgileriyle donatılmış, kendini sürekli geliştiren, girişimci,mesleği ile ilgili dünyadaki gelişmeleri yakından takip edebilen, Türk ve dünyagıda sanayinin gelişmesine katkıda bulunacak, ekip çalışmasını bilen, etik kuralları ilke edinmiş, dürüst, çevreye duyarlı gıda mühendisleri yetiştirmektir.

Bölüm ayrıca gıda mühendisliği alanında bölgesel, ulusal ve uluslararası sorunlara çözüm üreten araştırmalar ve projeler yapmayı, uluslararası gelişmelere uygun olarak programlarını ve hedeflerini yenilemeyi, doğru beslenme konusunda toplumsal bilincin gelişmesine katkı sağlayarak insanlığın yaşam kalitesini yükseltmeye katkı sağlamayı hedeflemektedir.


Gıda Mühendisliği Bölümü olarak vizyonumuz; akademik personel ve araştırma alt yapısını tamamlayıp akredite olma yolunda ilerleyen; araştırma-geliştirme ve uygulama alanlarındaki faaliyetleri ile gıda mühendisliği alanında önemli bilimsel çalışmaları gerçekleştiren, ulusal ve uluslararası düzeyde eğitim-öğretim yapan, gıda sanayi ile işbirliğini artıran ve sorunlarına çözüm üreten, kendi alanında gelişmeyi ve ilerlemeyi sağlayacak kadroları yetiştiren ve ülkesinin ve insanlığın ilerlemesine katkıda bulunan bir bölüm olmaktır.

Bölüm Başkanı
Profesör Doktor ENDER SİNAN POYRAZOĞLU
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Dr. Öğr. Üyesi Bülent HALLAÇ
BEK Üyeleri
Yrd.Doç. Bülent HALLAÇ
Sekreter
Öğrenci İşleri Memuru Mahmut ERDOĞAN
Tarihçe
Tarihçe 2013 yılında kurulan Siirt Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü, Mühendislik Mimarlık Fakültesi bünyesinde, Gıda Teknolojisi Temel İşlemler ve Gıda Mikrobiyolojisi olmak üzere 2 Anabilim Dalından oluşmaktadır. Bölümümüzde 1 Profesör, 3 Yardımcı Doçent ve 1 Araştırma Görevlisi görev yapmaktadır. Bölümümüz 2013-2014 eğitim öğretim yılında 31 lisans öğrencisi alarak eğitim öğretim hizmeti vermeye başlamıştır. Eğitim dili Türkçe olan bölümümüzde, eğitim süresi 4 akademik yıldan (8 yarıyıldan) oluşmaktadır. Bölüm müfredatı temel bilim ve kültür derslerinin yanında teorik ve uygulamalı gıda mühendisliği dersleri ve gıda teknolojileri derslerinden oluşmaktadır.
Kazanılan Derece
Mezun olan öğrencilere GIDA MÜHENDİSLİĞİ lisans diploması verilir.
Kabul Koşulları
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan ÖSYS sınavından başarılı olmak. Yabancı uyruklu öğrencilerin kabul koşulları her akademik yılın başlangıcında üniversitenin web sayfasında ilan edilmektedir. Gıda Mühendisliği Bölümü, lise eğitiminin ardından ÖSYM tarafından yapılan üniversiteye sınavı, ilgili meslek yüksek okullarını bitirmiş öğrencilerden DGS sınavı ve diğer üniversitelerin gıda mühendisliği programlarından yatay geçiş ile öğrenci kabul etmektedir. Yabancı uyruklu öğrencilerin kabul koşulları her akademik yılın başlangıcında üniversitenin web sayfasında ilan edilmektedir.
Üst Kademeye Geçiş
Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar lisansüstü (yüksek lisans ve doktora) programlarda öğrenim görebilirler.
Mezuniyet Koşulları
Programda mevcut olan toplam 240 AKTS karşılığı derslerin tümünü başarıyla tamamlayan ve 100 üzerinden 60 ağırlıklı not ortalaması elde eden öğrenciler mezun olmaya hak kazanırlar. Dersleri başarıyla tamamlamanın yanında, bir de bitirme çalışmasının yapılması mezuniyet için şarttır.
Mezun İstihdam Olanakları
Mezunlar; Özel sektörde; gıdayla ilgili işletmelerde, proje mühendisi, işletme mühendisi, yatırım uzmanı, danışman ve kalite uzmanı olarak görev alabilirler. Gıda sanayinin AR-GE, üretim, kalite güvence, pazarlama, ithalat ve ihracat alanlarında mühendis ve yönetici olarak görev yapabilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Her ders için ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınavın katkısı %40, yarıyıl sonu sınavının katkısı %60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl sonu sınavından en az 60 puan alma zorunluluğu vardır. Ayrıca, bir yarıyıla ait not ortalaması en az 60 olan öğrenciler aldıkları derslerden başarılı sayılır.



https://obs.siirt.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=1743