İlk ve Acil Yardım (İ.Ö) - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı 40
Staj Durumu Var
ÖSYM Tipi YGS2
Program İçeriği
            
          İlk ve Acil Yardım, önlisans programı mesleki eğitim ve uygulama ağırlıklı bir önlisans programı olup, özellikle, iş dünyasının ilgili olduğu alan ve düzeyde ihtiyaçlarını karşılamak ve mezunlarına bu alanda istihdama yönelik temel düzeyde bilgi ve pratik uygulama yeterlilikleri kazandırmak için tasarlanmıştır. 
Bölüm Başkanı
Öğr.Gör. Çimen SABAZ
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Öğr.Gör. Çimen SABAZ
BEK Üyeleri
Öğr.Gör. Çimen SABAZ
Sekreter
yüksekokul Sekreteri Mehmet Aydın BEŞTAŞ
Tarihçe
İlk ve Acil Yardım Programı 2013 yılında ön lisans düzeyinde eğitim vermeye başlamıştır.
Kazanılan Derece
Programı başarı ile tamamlayan öğrencilere İlk ve Acil Yardım Önlisans Derecesi (Diploması) verilmektedir.
Kabul Koşulları
İlk ve Acil Yardım programına; Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) Temel Yeterlilik Testi (TYT) Sayısal Puanı ile öğrenci alınmaktadır.
Üst Kademeye Geçiş
İlk ve Acil Yardım programı öğrencileri Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile İl Acil Yardım ve Afet Yönetimi, Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri Bölümü lisans programlarına geçiş yapabilirler.
Mezuniyet Koşulları
İlk ve Acil Yardım Programını başarıyla tamamlamak için programda mevcut olan derslerin tümünü (120 AKTS karşılığı) geçmek ve 1. sınıfın sonunda 30 iş günlük stajını başarıyla tamamlamak ve genel ağırlıklı not ortalamasının 100 üzerinden en az 60 olması gerekmektedir.
Mezun İstihdam Olanakları
Mezunlar; kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarında Paramedik unvanı ile çalışırlar. Sağlık kuruluşları başta olmak üzere diğer kurum ve kuruluşların acil sağlık hizmeti veren birimlerinde görev yaparlar. İstihdam alanları; Sağlık Bakanlığına bağlı kamu ve özel yataklı/yataksız sağlık kurum ve kuruluşlarının Acil Servisleri, 112 Acil İstasyonları, 112 Komuta Kontrol Merkezleri, özel Ambulans Hizmetleri vb. birimlerdir. Kamu Personel Seçme Sınavına (KPSS) göre Paramedik (Sağlık Teknikeri) olarak atanabilmektedirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Her öğrencinin dönem başında derslere kayıt yaptırması gereklidir. Öğrenciler her ders için en az 1 ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Ara- sınavdan alınan puanın %40'ı, final sınavından alınan puanın %60'ı alınarak başarı puanı hesaplanır. Ders geçme not ortalaması en az 60´tır



https://obs.siirt.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=1750