Bankacılık ve Sigortacılık - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı 40
Staj Durumu Var
ÖSYM Tipi YGS6
Program İçeriği

              2011 yılında  Bankacılık ve Sigortacılık Programı açılmış olup 2014-2015 Eğitim Öğretim yılında öğrenci alımına başlanmıştır.

          Bankacılık ve Sigortacılık Programının amacı; para ve sermaye piyasalarında faaliyet gösteren aracı kurum, banka, sigorta şirketi, leasing, factoring firmaları, kamu kurumları, mali müşavirlik büroları, denetim şirketleri ile sanayi, ticaret ve hizmet işletmelerinin muhasebe ve finans departmanlarında, çeşitli pozisyonlarda çalışacak nitelikli, çağdaş teknolojik bilgi ve deneyimle donanmış gençleri yetiştirmektir. Bankacılık ve Sigortacılık Programı, öğrencileri, iş hayatında ihtiyaç duyacakları bilgi ve beceriler ile donatmayı hedeflemektedir.


       Öğrencilerimiz, temel, sektörle ve hukuksal bilgilerle donatılmış nitelikli çalışanlar olarak yetiştirilmektedir. Program mezunlarının, yetişmiş işgücü potansiyeli olarak, çalışacakları sektörle ilgili ulusal ve uluslararası platformda yaşanan güncel gelişmeleri takip eden, iletişim becerisi yüksek, özgüveni tam, girişimci ve yenilikçi kişiler olarak hizmet vermeleri hedeflemekteyiz.

       
         Mezun olacak öğrenciler  5684 Sayılı Sigortacılık Kanununun 31. maddesi gereği, Meslek Yüksekokulları, Bankacılık ve Sigortacılık Programından mezun öğrencilerin acente açmaları konusunda yetki verilmiştir. Mezun olan öğrencilerimiz, Dikey Geçiş Sınavlarında başarılı olanlar Bankacılık, Bankacılık ve Finans, Bankacılık ve Finansman, Ekonomi, Ekonomi ve Finans, İktisat, İşletme, İşletme Enformatiği, Maliye, Lojistik Yönetimi, Muhasebe, Muhasebe Bilgi Sistemleri, Muhasebe ve Finansal Yönetim, Muhasebe ve Finansman Öğretmenliği, Sermaye Piyasası, Uluslararası Finans, Sigortacılık, gibi bölümlere de geçiş yapabilirler.

Bölüm Başkanı
Dr. Öğr. Üyesi Süleyman ÇELİK
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Dr. Öğr. Üyesi Safa ACAR
BEK Üyeleri
Öğretim Görevlisi M.Erman CANDER
Tarihçe
2011 yılında Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü açılmıştır. Bölüme alınan öğretim elemanlarıyla birlikte 2014-2015 Eğitim-Öğretim yılı için 40 Öğrenci alınmıştır.

Kazanılan Derece
Öğrenci, 120 AKTS/ECTS kredisini tamamlayarak programı başarılı bir şekilde tamamlayıp, program yeterliliklerini sağladığında ve stajını tamamladığında, Ön Lisans derecesine sahip olur.
Kabul Koşulları
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM)’nin ilgili türde belirlenen TYT Puanını alıp ÖSYM tarafından yerleştirilen öğrenciler kabul edilmektedir.
Üst Kademeye Geçiş
Programdan mezun olanlar ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavına (DGS) girerek birçok farklı bölümlere devam edebilmektedir. Bu bölümlerden bazıları: Bankacılık, Bankacılık ve Sigortacılık, Bankacılık ve Finans, İktisat, Ekonometri, Uluslararası Finans, Ekonomi ve Aktüerya adlı 4 yıllık bölümlere devam edilebilmektedir.
Mezuniyet Koşulları
Bankacılık ve Sigortacılık Programından ön lisans derecesi elde edebilmek için, Programda mevcut olan toplam derslerin tümünü başarıyla tamamlayan ve 4'lük sistem üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde eden öğrenciler mezun olmaya hak kazanırlar. Dersleri başarıyla tamamlamanın yanında, 30 günlük mesleki eğitim stajlarını yapılması mezuniyet için şarttır.
Mezun İstihdam Olanakları
Mezunlarımızın çalıştıkları iş alanları;
* Bankaların genel müdürlükleri, bölge müdürlükleri ve şubelerinde.
* Sigorta şirketlerinin genel müdürlükleri ve bölge müdürlüklerinde.
* Sigorta şirketlerinin pazarlama kanalları olan, sigorta acenteleri ve sigorta brokerlerinde.
* Bireysel emeklilik şirketlerinin genel müdürlükleri ve bölge müdürlüklerinde.
* Sigorta eksperlerinin yanında.
* Gerekli yasal şartları yerine getirmeleri halinde, sigorta acenteliği, sigorta eksperliği yapabilirler/ yapmaktadırlar.
* Para ve sermaye piyasalarında faaliyet gösteren aracı kurum, leasing ve factoring firmalarında, Sermaye Piyasası Kurulu’ndan yeterlilik belgesi almak koşuluyla çalışabilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Her öğrencinin dönem başında derslere kayıt yaptırması ve dönem sonu sınavına girebilmesi için teorik derslerin en az %70`ine, uygulamalı derslerin en az %80`ine devam etmiş olması gereklidir. Öğrenciler her ders için en az 1 ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Ara- sınavdan alınan puanın %40 ı, final sınavından alınan puanın %60 ı alınarak başarı puanı hesaplanır. Ders geçme not ortalaması en az50'dir.



https://obs.siirt.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=1777