Maliye (İ.Ö) - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı 35
Staj Durumu Var
ÖSYM Tipi YGS6
Program İçeriği

            Maliye programı 26,05,2010 tarihinde açılmıştır.

            Maliye Önlisans Programının amacı gerek özel sektörün, gerekse kamu sektörünün mali konularda yetişmiş insan gücü ihtiyacını karşılamaktır. Maliye programı mezunları özellikle kamu kurum ve kuruluşların muhasebe-finansman, mali-idari işler ve stratejik planlama-proje bölümlerinde ve bunun yanında özel sektör kurum ve kuruluşlarının muhasebe ve finansman departmanlarında çalışabilecek, mali konulara ilişkin bilimsel yöntemlerle çözüm üretebilecek niteliğe sahip olacaklardır.

           Maliye programı, Mali mevzuata hâkim, yeni gelişmeleri takip edebilen ve hızlı değişime ayak uydurabilen, analitik düşünme ve sorun çözme yeteneğine sahip, mali, sosyal ve ekonomik konularda bilgi ve beceri kazanmış, meslek sınavları için gerekli temel bilgileri edinmiş, ortaya çıkan ekonomik ilişki ve olayları yorumlayıp değerlendirebilecek bilgilere sahip bireyler yetiştirmeyi  amaçlamaktadır.

           Maliye Programı öğrencileri, İşletme, Ekonomi, Hukuk ve Muhasebe bilgileri yanında ağırlıklı olarak aldığı Maliye ve Vergi dersleri sayesinde Serbest Muhasebeci, Vergi Daireleri, Sosyal Sigortalar Kurumu ve Bakanlıkların çeşitli birimlerinde Ara Eleman olarak çalışabilmektedir. Genel ekonomi ile ilgili mali olayları, bunların etki ve sonuçlarını yorumlayabilecek kişiler yetiştirmek temel hedeftir.



Bölüm Başkanı
Öğr.Gör. Süleyman ÇELİK
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Öğr.Gör. Safa ACAR
BEK Üyeleri
Öğr.Gör. M. Erman CANDER
Tarihçe
Maliye Bölümü 2014 yılında açılmıştır. 2014-2015 Eğitim-Öğretim yılında Ek Kontenjanla 35 öğrenci alınmaya başlanmıştır.
Kazanılan Derece
Öğrenciler müfredat programındaki tüm şartları ve mezuniyet gerekliliklerini başarıyla tamamladıktan sonra, “Maliye” alanında Önlisans derecesi ile mezun olurlar
Kabul Koşulları
Maliye programına, meslek liselerinin ilgili bölümlerden mezun olup, Mesleki Sınavsız Geçiş ile gelenler veya normal liselerden mezun olup, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS)’nin ilgili türde belirlenen YGS Puanını alıp ÖSYM tarafından yerleştirilen öğrenciler kabul edilmektedir.
Üst Kademeye Geçiş
Öğrenciler mezun olduktan sonra kendi bölümleri ile ilgili fakültelere (İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi gibi) dikey geçiş yapabilirler. Ancak bunun için; öncelikle Yüksekokulumuzdan başarılı bir şekilde mezun olmaları ve ÖSYM'nin gerçekleştirmiş olduğu Dikey Geçiş Sınavından (DGS) gerekli başarı notunu almaları gerekmektedir. Maliye Programından mezun olan öğrenciler, Dikey Geçiş Sınavını kazanmaları halinde Maliye, Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi lisans programlarına yerleştirilebilirler.
Mezuniyet Koşulları
Programda mevcut olan toplam derslerin tümünü başarıyla tamamlayan ve 100 üzerinden en az 60 ağırlıklı not ortalaması elde eden öğrenciler mezun olmaya hak kazanırlar. Dersleri başarıyla tamamlamanın yanında, 30 günlük mesleki eğitim stajlarını yapılması mezuniyet için şarttır.
Mezun İstihdam Olanakları
Bölüm mezunları, kamu kesimi ve özel sektörde çalışma imkanına sahiptirler. Maliye ve muhasebe alanlarında eğitim görmüş olanlar Maliye ve Gümrük Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, kamu iktisadi teşebbüsleri, DPT, mahalli idareler, Sayıştay yanında Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığı, İçişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Üniversiteler, Milli Eğitim Bakanlığı gibi kuruluşlar ile bankalar ve özel sektörün değişik kuruluşlarında iş bulabilirler. Kamu kesiminde, maliye müfettişliği, hesap uzmanlığı, kontrolörlük, Hazine Dış Ticaret Müsteşarlığında uzmanlık, kamu ve özel bankalarda müfettişlik, özel kesimde ise şirketler, vergi müfettişliği, mali müşavirlik ve muhasebecilik, belli başlı iş alanlarıdır. Devlet kesiminde çalışanların kazançları kanunlarla, özel sektörde çalışanların ise toplu sözleşme hükümleri ile tespit edilir.
Ölçme ve Değerlendirme
Her öğrencinin dönem başında derslere kayıt yaptırması ve dönem sonu sınavına girebilmesi için teorik derslerin en az %70`ine, uygulamalı derslerin en az %80`ine devam etmiş olması gereklidir. Öğrenciler her ders için en az 1 ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Ara- sınavdan alınan puanın %40 ı, final sınavından alınan puanın %60 ı alınarak başarı puanı hesaplanır. Ders geçme not ortalaması en az 60´tır.



https://obs.siirt.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=1789