Tıbbi Laboratuvar Teknikleri (İ.Ö) - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı 30
Staj Durumu Var
ÖSYM Tipi YGS2
Program İçeriği
Sağlık kurumları bünyesindeki klinik tanı laboratuvarlarında klinisyenin gerekli gördüğü tıbbi analizleri yapan, analitik düşünebilen ve mesleki etik değerlerine sahip, alanı ile ilgili bilimsel ve teknolojik gelişmeleri takip edip uygulayabilen tıbbi laboratuvar teknikerleri yetiştirmektir. 
Bölüm Başkanı
Öğr.Gör. Asım ÖZBEK
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Öğretim Görevlisi Zekeriya ÖZCAN
Sekreter
yüksekokul Sekreteri Mehmet Aydın BEŞTAŞ
Tarihçe
Tıbbi Laboratuvar Teknikleri programı 2014 yılında ön lisans düzeyinde eğitim vermeye başlamıştır.
Kazanılan Derece
Program başarılı bir şekilde tamamlanıp, program yeterlilikleri sağlandığında Tıbbi Laboratuvar Teknikleri alanında (5. seviye) Ön lisans derecesine sahip olunur.
Kabul Koşulları
Tıbbi Laboratuvar Teknikleri programına; Öncelikle Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından Orta Öğretim Başarı Puanına (OÖBP) göre Mesleki ve Teknik Eğitim Bölgesi (METEB) içerisindeki Sağlık Meslek Liselerinden sınavsız geçişi tercih eden öğrenciler yerleştirilmektedir. Sağlık Meslek Liselerinin Ebelik, Hemşirelik, Sağlık Memurluğu, Laborant, Veteriner-Laborant, Laboratuvar, Tıbbi Laboratuvar Teknisyenliği bölümlerinden sınavsız geçiş yapılabilmektedir. 30 kişilik kontenjanın açık kalması durumunda METEB dışından ve YGS-2 puanı Merkezi Yerleştirme sınav sonuçlarına göre ÖSYM tarafından merkezi yerleştirme ile öğrenci alınmaktadır.
Üst Kademeye Geçiş
Tıbbi Laboratuvar Teknikleri programı öğrencileri Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile “Hemşirelik” “Biyoloji” ve “Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri” lisans programlarına geçiş yapabilirler.
Mezuniyet Koşulları
Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Programını başarıyla tamamlamak için programda mevcut olan derslerin tümünü (120 AKTS karşılığı) geçmek ve 1. sınıfın sonunda 30 iş günlük stajını başarıyla tamamlamak ve genel ağırlıklı not ortalamasının 100 üzerinden en az 60 olması gerekmektedir.
Mezun İstihdam Olanakları
Mezunlar; kamu ve Özel sağlık kurum ve kuruluşlarında Tıbbi Laboratuvar Teknikeri unvanı ile çalışırlar. Mezunlar bireysel olarak çalışma yetkisine sahip olmayıp; Sağlık Bakanlığına bağlı kamu ve özel yataklı/yataksız tedavi kurumlarının Biyokimya, Mikrobiyoloji, Histoloji, Hematoloji, Seroloji, Patoloji, Parazitoloji, Nörofizyoloji, Odiyometri laboratuvarları, Tüp Bebek Merkezleri ve Kan Merkezlerinde çalışabilmektedirler. Ayrıca ilaç firmalarının ve gıda sektörünün mikrobiyoloji araştırma birimlerinde, üniversitelerin araştırma birimlerinde tekniker olarak görev yaparlar. Kamu Personel Seçme Sınavı sonucuna (KPSS) göre Tıbbi Laboratuar Teknikeri olarak atanabilmektedirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Her öğrencinin dönem başında derslere kayıt yaptırması gereklidir. Öğrenciler her ders için en az 1 ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Ara- sınavdan alınan puanın %40 ı, final sınavından alınan puanın %60 ı alınarak başarı puanı hesaplanır. Ders geçme not ortalaması en az 60´tır



https://obs.siirt.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=1798