Tarla Bitkileri ABD Yüksek Lisans - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 3
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Program İçeriği
Tarla Bitkileri Bölümü, Ziraat Fakültesinin ilk açılan bölümlerinden biri olup, 2012 yılında kurulmuş, 2013-2014 eğitim-öğretim döneminde öğrenci alımına başlamıştır. Tarla Bitkileri Bölümü lisans, yüksek lisans ve doktora programlarında eğitim vermektedir. Tarla Bitkileri Bölümünde; Çayır-Mer’a ve Yem Bitkileri, Tahıllar ve Yemeklik Tane Baklagiller ve Endüstri Bitkileri olmak üzere 3 Ana Bilim Dalı’nda eğitim verilmektedir. Tarla Bitkileri Bölümünde 2 profesör, 2 doçent, 7 yardımcı doçent ve 4 araştırma görevlisi görev yapmaktadır.
Bölüm Başkanı
Profesör Doktor ÇETİN KARADEMİR
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Profesör Doktor Çetin KARADEMİR
Tarihçe
Siirt Üniversitesi, Ziraat Fakültesi’ne bağlı olarak 2013 yılında kurulan Tarla Bitki Bölümü, lisans öğretimine 2013-2014 güz döneminde, yüksek lisans öğretimine ise 2013-2014 bahar döneminde başlamıştır. Bölümümüzde; Endüstri Bitkileri Anabilim Dalı,Tahıllar ve Yemeklik Baklagiller Anabilim Dalı ile Çayır Mera ve Yem Bitkileri Anabilim Dalı olmak üzere 3 anabilim dalı mevcuttur. Bölümümüz, 2 Profesör, 2 Doçent, 6 Yardımcı Doçent ile 4 Araştırma Görevlisi’nden oluşmaktadır.
Kazanılan Derece
Tarla Bitkileri Alanında Yüksek Lisans Derecesi
Kabul Koşulları
Lisans Diploması, -ÖSYM tarafından yapılan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavından (ALES) en az 55 puan almış olmak.
Üst Kademeye Geçiş
Doktora programlarına başvurabilir
Mezuniyet Koşulları
Öğrenciler müfredatlarında aldığı bütün dersleri başarmış olmalı, -En az 120 AKTS Kredi almış olmak. -Akademik not ortalaması 100 puan üzerinden en az 65 olmalı, -Yüksek Lisans Tezini jüri karşısında başarılı bir şekilde savunmalı.
Mezun İstihdam Olanakları
Tarla Bitkileri Bölümünden mezun olan ziraat yüksek mühendisleri; Tarım Bakanlığı´na Bağlı Tarım il Müdürlükleri´nde, Tarımsal Araştırma Enstitüleri´nde, ayrıca şeker, un, yem ve yağ fabrikalarında, Bayındırlık ve İskan, Kültür ve Turizm, Çevre ve Orman Bakanlıkları, belediyelerin imar, fen işleri, park ve bahçeler birimlerinde, DSİ genel müdürlüklerinde, meslekle ilgili Araştırma Enstitüleri gibi Kamu Kuruluşların Planlama, Tasarım, Doğa Koruma, Çevre Yönetimi, Çevresel Etki Değerlendirilmesinde, Stratejik çevresel değerlendirme konularındaki etkinliklerinde yoğun ve etkili görev alabilirler. Ayrıca özel çalışma alanlarında özellikle tarla bitkileri tohumculuğu yapan şirketlerde, ilaç bayilerinde, seralarda çalışma imkanına sahiptirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Sınavlar; arasınav, final sınavı, telafi sınavı, kısa sınav Değerlendirme; derse devam, uygulamalar, ödev hazırlama ve sunum, proje hazırlama ve sunum



https://obs.siirt.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=1828