Geleneksel El Sanatları - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı 30
Staj Durumu Yok
ÖSYM Tipi YGS4
Program İçeriği

Geleneksel sanat yapıtlarının , Türk Toplumunun sanatsal yapısını, geçmiş değerlerini baz alarak evrensel platforma taşımak.
Kültürel değerlerimizi araştıran, sınıflandırabilen,  onları tanıtabilen ve güzel sanatların plastik sanatlar alanında çağdaş yorumlara ulaşmada gereken tüm eğitimi alarak, yeni yapıtlar ortaya çıkarmak.
Türk İslam Sanatı kapsamında değerlendirilen Ebru,Hat,Minyatür,Tezhip  Sanatlarının  tarihsel gelişimi içerisinde.
Öğrencinin yaratıcı gücünü açığa çıkarma, araştırma, bulma, uygulama, deneme ve sonuçlandırma becerilerini estetik kaygılarla geliştirmek.

Bölüm Başkanı
Dr. Öğr. Üyesi KEMAL ŞAHİN TUNÇEL
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Öğr.Gör. DEMET ERKUZU
BEK Üyeleri
Öğr.Gör. HANIM TAŞKAYNATAN
Sekreter
Öğrenci İşleri Memuru MEHMET MÜNİR DEMİREL
Tarihçe
2008 yılında Siirt Meslek Yüksek Okulu bünyesinde açılan Geleneksel El Sanatları programı eğitim vermeye devam etmektedir.
Kazanılan Derece
Programı tüm gereksinimlerini yerine getirerek başarı ile tamamlayan ve staj eğitimini yapan mezunlar “El Sanatları teknikeri” Önlisans derecesini alırlar.
Kabul Koşulları
Türk öğrenciler, Geleneksel El Sanatları Programına Öğrenci Seçme & Yerleştirme Merkezinin (ÖSYM) yaptığı Yüksek Öğretime Giriş sınavı YGS-4 puan türündeki tercih sıralamasına göre yerleştirmesi yapılır. Ayrıca öğrenciler Sınavsız Geçiş Sistemine göre ÖSYM tarafından yerleştirmeleri yapılır.
Yabancı uyruklu öğrenciler, programa üniversiteye yaptıkları direkt başvuruların değerlendirilmesi sonucunda kabul edilir.
Yatay geçiş ile kayıt yaptıracak öğrenciler için Yükseköğretim kurumları Yatay Geçiş Yönetmeliği uygulanmaktadır. Türk Yüksek Öğretim kurumlarında önceki formal (örgün) öğrenmenin tanınması, dikey, yatay ve üniversite içindeki geçişler Yüksek Öğretim Kurulu’nun belirlemiş olduğu “YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARINDA ÖNLİSANS VE LİSANS DÜZEYİNDEKİ PROGRAMLAR ARASINDA GEÇİŞ, ÇİFT ANADAL, YAN DAL İLE KURUMLAR ARASI KREDİ TRANSFERİ YAPILMASI ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK” kapsamında gerçekleştirilmektedir.
Üst Kademeye Geçiş
Buradan mezun öğrencilerimiz DGS sınavları ile ;
• Dekoratif Sanatlar Öğretmenliği
• Çiçek, Örgü, Dokuma Öğretmenliği
• Halı, Kilim ve Eski Kumaş Desenleri
• Geleneksel Türk El Sanatları ;
bölümlerine geçiş yapma hakkına sahiptirler
Mezuniyet Koşulları
Kayıtlı olduğu öğretim programının ders, uygulama, iş günü staj çalışması gibi tüm gereklerini, Siirt Üniversitesi Önlisans ve Lisan Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği? hükümlerine göre başarıyla tamamlamak.
Mezun İstihdam Olanakları
Bu bölümden mezun olanlar EL SANATLARI TEKNİKERİ ünvanı alırlar. Mezun öğrenciler Elsanatları Bölümü altında faaliyet gösteren Geleneksel El Sanatları Programı sizlere, bu dalda gelişen yeni teknolojilerle birlikte uygun metot ve teknikleri öğretmeyi, sezgi gücü ve empati kazandırmayı hedeflemektedir
Ölçme ve Değerlendirme
Her öğrencinin dönem başında derslere kayıt yaptırması gereklidir. Öğrenciler her ders için en az 1 ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Ara- sınavdan alınan puanın %40 ı, final sınavından alınan puanın %60 ı alınarak başarı puanı hesaplanır. Ders geçme not ortalaması en az 60´tır.



https://obs.siirt.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=1839