Sosyal Hizmetler - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı
Staj Durumu Var
Program İçeriği

Sosyal Hizmet; bireylerin, ailelerin ve toplumların yaşadıkları çevre koşullarında, kontrolleri dışında gelişen sorunların önlenmesi ve çözümlenmesini maddi olan ve maddi olmayan ihtiyaçların karşılanmasını, sosyal refahın ve yaşam kalitesinin iyileştirilmesini hedefleyen, mücadeleye dayalı dinamik bir meslektir.

Bir disiplin ve meslek olan sosyal hizmet, insanlar ve çevreleri arasındaki birçok karmaşık hareketliliği inceler. Sosyal hizmetin amacı,her insanın potansiyelini tam olarak geliştirmesini, yaşamını zenginleştirmesini sağlamak ve işlev bozukluğunu önlemektir. 

Sosyal hizmet mesleği, sorun çözme ve değişime odaklanmıştır. Buna bağlı olarak sosyal hizmet uzmanları toplumdaki ve hizmet verdikleri bireylerin, ailelerin ve toplulukların yaşamlarındaki değişim temsilcileridir. Sosyal hizmetler birbiriyle ilişkili bir değerler, kuram ve uygulama sistemidir. Sosyal hizmetin değerleri, mesleğin ulusal ve uluslararası ahlak kurallarını temsil etmektedir.  

Bölüm Başkanı
Öğr.Gör. Adnan TORAK
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Öğretim Görevlisi Songül KARTAL
BEK Üyeleri
Öğretim Görevlisi Rıdvan SÖĞÜT
Tarihçe
Siirt Üniversitesi Kurtalan Meslek Yüksekokulu Sosyal Hizmetler Programı 2014 yılında açılmış olup; 2018 yılında öğrenci alımına başlamıştır. Bu bölüm özel ve kamu işletmelerinin ara eleman ihtiyacını karşılamaktadır.
Kazanılan Derece
Öğrenci, 120 AKTS/ECTS kredisini tamamlayarak programı başarılı bir şekilde tamamlayıp, program yeterliliklerini sağladığında ve mesleki eğitim stajını tamamladığında, Ön Lisans derecesine sahip olur.
Kabul Koşulları
Sosyal Hizmetler Programına meslek liselerinin ilgili bölümlerden mezun olup, Mesleki Sınavsız Geçiş ile gelenler veya normal liselerden mezun olup, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS)’nin TYT puan türüyle ÖSYM tarafından yerleştirilen öğrenciler kabul edilmektedir.
Üst Kademeye Geçiş
Programdan mezun olanlar ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavına (DGS) girerek Sosyal Hizmet (6318 – mezuniyet kodu) ve Sosyoloji (3319 – mezuniyet kodu) bölümlerinde lisans eğitimlerine devam edebilirler. Sonrasında yüksek lisans ve doktora yapma imkanlarına da sahip olabilmektedirler.
Mezuniyet Koşulları
Sosyal Hizmetler Programından ön lisans derecesi elde edebilmek için, öğrencinin programda alması gereken zorunlu ve seçimlik derslerin (toplam 120 AKTS karşılığı) tümünü başarıyla tamamlaması ve genel ağırlıklı not ortalamasının 100 üzerinden en az 60 olması gerekir. Dersleri başarıyla tamamlamanın yanında, 30 günlük mesleki eğitim stajlarını yapılması mezuniyet için şarttır.
Mezun İstihdam Olanakları
Son dönemlerde kadın, aile, çocuk, engelli, yaşlı, genç gibi dezavantajlı gruplara yönelik sorunların artmasıyla birlikte çözüm süreçlerinin/politikalarının önem kazanması ve sosyal hizmet alanının öneminin artmasıyla birlikte bu bölümlere olan talebin arttığı gözlenmektedir. Bu durumlar göz önünde bulundurulduğunda alana ait gerekli beceri ve bilgi donanımına sahip mezunlara ihtiyaç duyulmaktadır. Program mezunlarının çalışma alanları oldukça geniştir. Bu alanda çalışanlar, başta Kredi ve Yurtlar Müdürlüğüne bağlı kadrolu yurt yönetim memuru statüsünde ve diğer kurum ve kuruluşlarda ise Sağlık Bakanlığı’na bağlı resmi ve özel hastanelerde, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı rehberlik araştırma merkezlerinde, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde, kreş ve gündüz bakımevlerinde, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı kuruluşlarda(İl/ilçe müdürlükleri, çocuk yuvaları, sevgi evleri, çocuk evleri, bakım ve rehabilitasyon merkezleri vb.), İş-Kur il müdürlüklerinde sosyal hizmetler yardımcı elemanı olarak çalışabilmektedirler
Ölçme ve Değerlendirme
Her öğrencinin dönem başında derslere kayıt yaptırması ve dönem sonu sınavına girebilmesi için teorik derslerin en az %70`ine, uygulamalı derslerin en az %80`ine devam etmiş olması gereklidir. Öğrenciler her ders için en az 1 ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Ara sınavdan alınan puanın %40'ı, final sınavından alınan puanın %60'ı alınarak başarı puanı hesaplanır. Ders geçme not ortalaması en az 60´tır.



https://obs.siirt.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=1913