Raylı Sistemler Elektrik ve Elektronik - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Program İçeriği

Son yıllarda ortaya çıkan sosyal ve ekonomik alanlardaki gelişmeler; insanların daha rahat, güvenli yaşama ve zamanı ekonomik olarak kullanma isteğini ortaya çıkarmıştır. Demir yolu ulaşımının güvenli, hızlı olması ve ülke ekonomisi ile endüstrileşmesinde artan önemi son yıllarda ülkemizde de anlaşılmıştır. Tüm dünyada demir yolu ulaşımının hızla gelişmesi, elektrifikasyon ve sinyalizasyona yönelik yeni uygulamalar, geçmiş yıllara göre daha karmaşık hâle gelen demir yolu trafiğinin güvenli bir şekilde gerçekleşmesinin önemini de arttırmıştır. Demir yolu ulaşımında önemli görevler üstlenen demir yolları elektrik-elektronik (tesisler) personelinin çağdaş uygulamalarla yetiştirilmesi ülkenin önemli sorunlarından biri olarak görülmektedir. Ayrıca son yıllarda metro işletmeciliğindeki gelişmeler, bu alanlarda görev alacak iş gücünün yetiştirilmesinin önemini arttırmıştır. Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu bünyesinde açılan Raylı Sistemler Elektrik-Elektronik Teknolojisi programı ile demir yolu ulaşımında görev alacak, sorumluluk sahibi, görev bilinci yüksek, insan gücü yetiştirilmesi hedeflenmektedir.


Tarihçe
Raylı Sistemler Elektrik ve Elektronik Programı; Siirt Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Motorlu Araçlar ve Ulaştırma Teknolojileri Bölümü çatısı altında ilk olarak 2019 yılında öğrenci alımına başlamıştır. Raylı Sistemler Elektrik ve Elektronik Programına TYT puan türünden öğrenci alımı yapılmaktadır.
Kazanılan Derece
Raylı Sistemler Elektrik Elektronik Teknikeri
Kabul Koşulları
Bölüm TYT puan türüyle alım yapmaktadır. Ayrıca programa, yatay geçiş yoluyla da öğrenci kabul edilmektedir. Bu geçişler bir yönerge ile düzenlenmiştir ve öğrenciler farklı yükseköğretim kurumlarının diploma programları veya aynı yükseköğretim kurumu içindeki diploma programları arasında ancak önceden ilan edilen sayı ve geçiş şartları çerçevesinde geçiş yapabilirler.
Üst Kademeye Geçiş
Raylı Sistemler Elektrik ve Elektronik Programından başarıyla mezun olunması durumunda DGS (Dikey Geçiş Sınavı) ile Elektrik Mühendisliği, Elektronik Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği, Raylı Sistemler Mühendisliği, Fizik Mühendisliği, Fizik gibi lisans bölümlerine geçiş yapılabilmektedir. Ayrıca Anadolu Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi ve Atatürk Üniversitesi’nin Açıköğretim Fakültelerindeki çok sayıdaki lisans bölümlerine DGS ile geçiş yapılabilmektedir.
Mezuniyet Koşulları
Öğrencilerin mezun olabilmeleri için öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçmeli derslerin (toplam 120 AKTS karşılığı) tümünü başarıyla tamamlaması gerekmektedir. Ayrıca öğrenci stajını başarıyla tamamlamış olmalıdır.
Mezun İstihdam Olanakları
Raylı Sistemler Elektrik ve Elektronik programından mezun olan öğrenciler kazandıkları yeterlilikler doğrultusunda; raylı sistemler sektöründe hizmet veren TCDD ve yüklenici firmaları, ASELSAN, Tülomsaş, Savronik, Estram, Burulaş, Bugsaş, İzmir Metro AŞ, Metro İstanbul, Marmaray vb. resmi kurum veya özel sektör işletmelerinde istihdam edilir.
Ölçme ve Değerlendirme
Her öğrencinin dönem başında derslere kayıt yaptırması ve dönem sonu sınavına girebilmesi için derslerin en az %70`ine, uygulamaların en az %80`ine devam etmiş olması gereklidir. Öğrenciler her ders için en az 1 ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınav (ara sınav notu olarak ödev, uygulama sınavı, quiz vb gibi ölçme araçlarından elde edilen puanlar da değerlendirmeye alınabilir) katkısı %40, yarıyıl sonu sınavının katkısı ise %60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir.



https://obs.siirt.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=1991