Turizm ve Seyahat Hizmetleri - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı 40
Staj Durumu Var
ÖSYM Tipi YGS5
Program İçeriği


     Turizm ve Seyahat Hizmetleri programı 2009 yılında açılmıştır. 2009-2010 Eğitim-Öğretim yılında öğrenci almaya başlayan programımız şimdiye kadar turizm sektörünün ihtiyaç duyduğu çok sayıda nitelikli elemanı turizm sektörüne kazandırmıştır. Modern eğitim sistemi ile sektördeki yenilikleri takip eden programımız öğrencilerinin turizmin çeşitli alanlarında bilgi sahibi olmalarını ve kendi yeteneklerini geliştirebilmeleri için imkanlar sunmaktadır.  

      Turizm ve Seyahat Hizmetleri Programı; seyahat acentelerinin ve turizm işletmelerinin ihtiyaç duyduğu nitelikli eleman ihtiyacını gidermek amacı ile kurulmuştur. Öğrencilere yönelik turizm bilgisinin yanında İngilizce ve Almanca yabancı dil eğitimi ile turizm sektörünün nitelikli insan gücü ihtiyacını gidermeyi ve öğrencilerinin başta seyahat acenteleri olmak üzere turizm sektöründe kolay iş bulabilmelerini sağlamayı ve seyahat hizmetleri ile turizm işletmelerinde sorumluluk sahibi bireyler yetiştirmeyi hedeflemektedir. 

     Öğrencilerimiz İngilizce eğitimini her dönem almaktadır. İkinci yabancı dil olarak Almanca eğitimi verilmektedir. Öğrencilere turizm ve seyahat hizmetleri programında; acente, işletmecilik ve temel turizm eğitimi bilgileri yanında bilet satışı, muhasebe, önbüro işlemleri gibi turizmin diğer alanlarında da eğitim verilerek 30 iş günü staj imkanı sağlanmaktadır. Ayrıca turizm sektöründe önemli bir yere sahip olan SEJOUR Acenta Otomasyon programı eğitimi de verilmektedir.

     Turizm ve Seyahat Hizmetleri ön lisans programından mezun olmaya hak kazanan öğrenciler başta Turizm ve Seyahat İşletmeciliği, Seyahat İşletmeciliği, Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği, Turizm İşletmeciliği alanlarında dikey geçiş yapabilme imkanlarına sahip olabildikleri gibi İşletme, İşletme Enformatiği, İşletme Yönetimi, İşletme-Ekonomi, Lojistik, Lojistik Yönetimi gibi alanlara da dikey geçiş olanakları mevcuttur. Detaylı bilgiyi www.osym.gov.tr adresinden edinebilirler.

        Mezun olan öğrencilerimiz kamu ve özel sektörde çalışabilecekleri gibi seyahat acenteleri, hava yolu şirketleri, havaalanlarında yer alan işletmeler ve bu işletmelerin operasyon ve biletleme, pazarlama, rezervasyon gibi çeşitli departmanlarında çalışabilmektedir. Seyahat hizmetleri dışında konaklama,yiyecek içecek, organizasyon, ulaştırma alanında faaliyet yapan vb. işletmelerde ve bu işletmelerin çeşitli departmanlarında çalışabilirler.

Bölüm Başkanı
Öğr.Gör. Kerim COŞKUN
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Öğr.Gör. Yasemin CEYLAN
BEK Üyeleri
Öğr.Gör. Abdulkadir UYRUN
Tarihçe
Turizm ve Seyahat Hizmetleri programı 2009 yılında açılmıştır. 2009-2010 Eğitim-Öğretim yılında ise bölüme öğrenci alınmaya başlanmıştır.

Kazanılan Derece
Öğrenciler müfredat programındaki tüm şartları ve mezuniyet gerekliliklerini başarıyla tamamladıktan sonra, “Turizm ve Seyahat Hizmetleri” alanında Önlisans derecesi ile mezun olurlar.
Kabul Koşulları
Adayların Lise ve dengi okul diplomasına sahip olması ve YÖK’ün ilgili mevzuatı doğrultusunda ÖSYM tarafından belirlenir.
Üst Kademeye Geçiş
Turizm ve Seyahat Hizmetleri ön lisans programından mezun olmaya hak kazanan öğrenciler başta Turizm ve Seyahat İşletmeciliği, Seyahat İşletmeciliği, Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği, Turizm İşletmeciliği alanlarında dikey geçiş yapabilme imkanlarına sahip olabildikleri gibi İşletme, İşletme Enformatiği, İşletme Yönetimi, İşletme-Ekonomi, Lojistik, Lojistik Yönetimi gibi alanlara da dikey geçiş olanakları mevcuttur. Detaylı bilgiyi www.osym.gov.tr edinebilirler.
Mezuniyet Koşulları
Önlisans programında başarılı bir öğrenci 30 iş günü staj dahil olmak üzere, planında yer alan bütün dersleri tamamlayarak 100 üzerinden en az 60 genel not ortalaması elde ederek diploma almaya hak kazanırlar.
Mezun İstihdam Olanakları
Mezun olan öğrencilerimiz kamu ve özel sektörde çalışabilecekleri gibi seyahat acenteleri, hava yolu şirketleri, hava alanlarında yer alan işletmeler ve bu işletmelerin operasyon ve biletleme, pazarlama, rezervasyon gibi çeşitli departmanlarında çalışabilmektedir. Seyahat hizmetleri dışında konaklama, yiyecek , içecek, organizasyon, ulaştırma alanında faaliyet yapan vb. işletmelerde ve bu işletmelerin çeşitli departmanlarında çalışabilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Her öğrencinin dönem başında derslere kayıt yaptırması ve dönem sonu sınavına girebilmesi için teorik derslerin en az %70`ine, uygulamalı derslerin en az %80`ine devam etmiş olması gereklidir. Öğrenciler her ders için en az 1 ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Ara- sınavdan alınan puanın %40 ı, final sınavından alınan puanın %60 ı alınarak başarı puanı hesaplanır. Ders geçme not ortalaması en az 60´tır.



https://obs.siirt.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=821